Monday, 15 October 2018

CARA SEMAK ZONING TANAH YANG NAK DIBELI

Memiliki rumah idaman dengan cara membina sendiri diatas tanah yang telah dibeli atau diberi melalui warisan pusaka merupakan alternatif masyarakat hari ini memandangkan harga rumah siap dibina yang dijual oleh pemaju perumahan sudah semakin mahal.

Harga rumah yang sentiasa naik sebenarnya di dorong oleh banyak faktor. Tapi antara faktor utama ialah HARGA TANAH itu sendiri. Selain daripada harga tanah, KOS BAHAN BINAAN & KOS UPAH TENAGA MAHIR BINAAN juga antara faktor yang menyumbang kepada peningkatan harga rumah di Malaysia.


SEMUA NEGARA ADA SYARAT ZONING TERSENDIRI


Mungkin ada dalam kalangan pembaca yang sudah memasang impian untuk secure kan masa hadapan anda dan tersayang dengan at least beli tanah terlebih dahulu. Untuk hal hal berkaitan kos kos bahan binaan dan tenaga mahir tu mungkin para pembaca boleh fikirkan nanti nanti dan bila dah betul betul sampai waktu nak bina rumah.

Apa apa pun, tahniah diucapkan kerana sudah hampir untuk memulakan langkah pertama walaupun hanya dengan membeli sekeping tanah lot hasil dari simpanan dan kerja keras anda setiap hari.

Suka saya ingatkan checklist utama sebelum membeli tanah untuk kegunaan bangunan dan membina rumah kediaman ialah SEMAK DAHULU ZONING TANAH YANG NAK DIBELI. Zon bermaksud lingkungan kawasan. Di Malaysia, antara jenis jenis zon atau lingkungan kawasan tanah yang kita selalu jumpa ialah:

1. Zon pertanian
2. Zon perumahan
3. Zon komersial
4. Zon industri
5. Zon hutan

Dalam kata lain, menyemak zoning tanah ni akan memberi informasi adakah zon tanah yang kita nak beli tu sesuai dengan tujuan pembelian.

Sebagai contoh, disebabkan murah, anda nak beli tanah yang syarat syarat nyata yang tertulis di dalam geran tu jelas mengatakan yang tanah itu hanya boleh digunakan untuk tujuan pertanian. Dalam masa yang sama, penjual atau pemilik tanah yang nak jual tanah mereka tu dengan yakin berkata tanah mereka tu pasti boleh bina rumah sebab berada dalam zon perumahan. Tup tup lepas semak zoning, kawasan sekeliling sebenarnya ialah zon hutan. Confirm pihak berkuasa tak luluskan dan tak bagi tukar syarat kegunaan. Then hanya boleh guna untuk pertanian ajelah tanah tu. Tak boleh buat rumah! Kalau buat juga rumah, potensi tinggi untuk kena saman atau sita. Kalau dah letak deposit kat penjual buaya tu, sure deposit tu burn sebab penjual akan menidakkan segala alasan anda.


APA ANDA DAH TAHU MAKSUD ZONING TANAH?


Sebenarnya di zaman teknologi serba canggih hari ini, anda boleh Google sendiri cara cara menyemak zoning tanah di internet. Ada bermacam macam laman web yang penulisnya berkongsikan cara menyemak zon tanah. Walaupun begitu, apa yang saya ingin kongsikan disini ialah cara menyemak zoning tanah yang belum pernah mana mana laman web berbahasa Melayu di Malaysia ini kongsikan. Yang penting teknik ini ialah teknik yang saya lalui sendiri bersama rakan rakan surveyor tanah dan hartanah.

LAWAT KAWASAN

Melawat kawasan ialah cara paling berkesan yang boleh dilakukan untuk menyemak sendiri zoning tanah menggunakan mata kepala sendiri. Bila dah sampai di kawasan tanah yang nak dibeli, lihat sekeliling. Jika banyak rumah dan nampak macam sudah ada perkampungan atau tamadun, Insyallah berdekatan dengan zon perumahan. Saya ingat lagi saya dan rakan rakan pernah menyewa jeep 4x4 semata mata untuk view tanah yang hendak dibeli. Memang nampak macam membazir. Tapi ianya lebih baik dari salah percaturan disebabkan kejahilan kita sendiri.



LAWAT PTD

Melawat PTD daerah tanah yang hendak dibeli juga boleh dilakukan. Untuk pengetahuan semua, di setiap PTD, ada jabatan zoning mereka tersendiri. Kebiasannya department ini tidak busy sangat berbanding PTG yang menguruskan hal hal satu negeri. Kalau ikut prosedur, anda perlu mengisi borang dan isikan maklumat tanah yang ingin disemak zon sekelilingnya. Of course ada kos yang dikenakan. Tempoh untuk dapatkan result atau report biasanya sebulan.



LAWAT PTG

PTG ini sama juga macam PTD. Cumanya yang ini saya tak berani jamin urusannya cepat kerana PTG biasanya sangat sibuk berbanding PTD. Yelah, diaorang nie handle urusan urusan satu negeri beb. Berbanding PTD yang hanya uruskan lingkungan kawasan sesuatu daerah sahaja. Plus result dari PTG ni juga makan masa. Kadang kadang lebih sebulan. Tapi saya suka PTG sebab data lebih up to date dan mereka sentiasa kemaskini.



Diharap artikel ini sedikit sebanyak membantu para pembeli tanah terutamanya pembeli pertama. Ya, memang nampak macam leceh sedikit urusan untuk semak zoning tanah, tapi apakan daya. Itu sahaja pilihan yang ada melainkan kita benar benar bersedia untuk mengalami kerugian. Hehe.

Next artikel saya ingat nak share berkaitan luas tanah minima dan bukaan minima tanah untuk buat rumah yang anda patut beli supaya tidak melanggar Akta 118 iaitu Akta Pemajuan Perumahan. Ada yang berminat nak baca lagi ke?



Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Monday, 24 September 2018

STRATEGI MCD LAWAN FITNAH DAN BOIKOT NETIZEN

Sebagai pemilik perniagaan, sales atau jualan produk syarikat ialah elemen terpenting bagi menentukan jangka hayat sesebuah entiti perniagaan. Bila sales mula merundum, ianya petanda tak baik untuk company.

Ada banyak faktor yang menyebabkan jualan sesuatu produk itu berlaku. Tapi faktor yang paling famous di zaman viral viral ini ialah FITNAH. Fitnah ni ayat senang faham dia ialah statement tipu yang sengaja dibuat buat tanpa berlandaskan fakta yang tepat demi menjatuhkan seseorang. Semua tahu dah fitnah ini apa.

Selain itu, BOIKOT. Ya, boikot lebih lebih lagi bila dilakukan secara mass akan memberikan kesan yang teruk kepada sesebuah entiti perniagaan. Kebiasaanya boikot ini dilakukan dengan cara ikut ikut apa yang orang sekeliling buat. Zaman kepesatan tekonologi, zaman media sosial & di akhir zaman sekarang ini memang ramai gerun dengan 2 benda ini iaitu fitnah dan kuasa boikot. Bukan sahaja ahli perniagaan, ahli politik pun cuak beb. Hehe.

Di Malaysia, McDonald's ialah antara entiti perniagaan yang saya lihat dari dahulu tak pernah berehat dari difitnah dan diboikot daripada heaters mereka. Dari satu cerita rekaan hinggalah ke satu cerita rekaan lain, ada jer yang cuba menggugat McDonald's ni. Tapi yang saya pelik, diaorang still stay. Hmmmm.

Takyah banyak, ni ada 3 output utama hasil daripada pemerhatian saya terhadap apa yang dilakukan oleh gergasi fast food terbesar dunia iaitu MCDONALDS dalam menangkis fitnah dan boikot yang dilontarkan kepada entiti ini. Nah:

1. McDonald's sejak daripada awal tidak position kan director apatah lagi shareholder mereka sebagai front line syarikat. McDonald's gunakan BRAND mereka sebagai front line. Kalau nak tahu, perangai manusia ni memang mudah anti atau jelik dengan front line berbentuk manusia. Ya, kalau gunakan owner syarikat sebagai front line memang mudah dapatkan trust. Then jualan akan boom. Tapi in a long term, they will killing you softly. Manusia bila dah mula menyampah, dengar suara kau dalam iklan radio pun terus anti semua produk kau. Time ni kau sembanglah apa jenis USP pun, mind set consumer pasti dah block. Tak caya? Pada tarikh artikel ini dibuat, cuba tengok mana dewa dan diva kosmetik sekarang? Dah slow keluar kat kaca tv kan? Good thing, kurang sikit dengar merepek berebut mic kat tv. Hehe

2.  McDonald's menggunakan satu taktik yang paling bagus iaitu DIAM. Kalau korang ingat waktu semua orang boikot besar besaran masa isu yahudi dan isu halal, diorang diam jer bai. Orang melayu kata jangan simbah lagi minyak kat api bila api sedang marak. Ini yang dilakukan oleh mereka. Bagi aku sesiapa pandai baca consumer behaviour untuk sesuatu kawasan tu memang pro oooo. Sebab orang yang pandai baca ni akan tahu bila market dah betul betul sejuk. Bila dah sejuk dan dah ambil masa bertenang, barulah boleh keluar statement pandai pandai. Orang kata orang Malaysia mudah lupa. Semalam boikot, harini lupa dah. Bagi aku tak. Ianya bukan orang Malaysia. Orang satu dunia yang memang mudah lupa. Belajarlah ilmu consumer behavior lebih dalam wei!

3. Lepas kita tahu dengan berdiam tak buat apa apa pun sebenarnya dah kira buat something, McDonald's itu sendiri hebat disebabkan KEKUATAN PRODUK DAN SERVIS yang mereka berikan. Tambahan pula produk mereka ialah produk makanan. Lagilah menambat hati pemakannya dari rasa hingga ke jiwa. Lebih lebih lagi diberi layanan yang mesra sama ada tempahan itu dilakukan di kaunter ataupun drive thru. Produk yang bagus datang dari production team yang bagus. Servis yang bagus datang dari latihan berterusan untuk melatih pekerja yang bagus.



Tuntasnya, kalau anda yang baca artikel ini ialah pemilik perniagaan atau ejen jualan yang turut merasai kesan fitnah dan boikot yang sedang merosak periuk nasi anda, muhasabah dan baikilah mana yang lopong itu secepat mungkin. Nak buat apa? Nah:

1. Focus on BRANDING. Bukannya personality branding. Melainkan nak jadi artis atau ahli politik bolehlah guna personality branding. Untuk marketing, dah dah lah dengan pendoktrinan bahawa marketing ialah segalanya. Sekarang bukan lagi zaman jumud yang kau rasa bisnes ini hanyalah dengan spend banyak kat Facebook Ads, leads masuk, close sales guna Whatsapp & duit masuk. No no no. Lagi beberapa swing jer, doktrin nie sikit sikit jadi tak relevan.

2. DIAM DIAM DIAM bila timing tengah tak cun. Mengalah tidak bermakna kita mengaku kalah. Diam pun tak bermakna kita salah. Sebab apa? Sebab bila kau berusaha untuk lawan untuk menang pada timing yang salah, belum tentu kau akan menang. Dan bila kau rasa nak berkata pada timing yang tak tepat, belum tentu akan menunjukkan kau betul. Lebih lebih lagi sekarang ni zaman berani kerana salah, takut kerana benar. Yang acah acah berani tulah sebenarnya yang paling bermuka muka.

3. Buat R&D PRODUK bersungguh sungguh macam tiada esok bro. Kaji betul betul apa market demand nak dan sesuai dengan apa masalah yang market hadapi. Kaji dalam dalam. Sudah sudah dengan pendoktrinan marketing ialah segalanya. Ada yang kata kalau marketing power, jual batu pun laris. Sembang! Laris sekali jelah. Esoknya membangau takde sales. Selain daripada produk, fokus kepada CUSTOMER SERVICE & SERVICE AFTER SALES. Dua nie benda berbeza. Buat training khusus secara sistematik. Bukan acah acah nak ada training, just hantar staff ke seminar sipu sipan yang sipu sipan tu dari kalangan circle korang jer. Dah ler asyik sipu sipan muka sama jer. Memang susah grow. Lagi jumudlah sampai next wave of boycott tak jumpa jumpa teknik killer nak settle masalah bisnes korang. Haha.



Lastly, jangan pandang enteng urusan legal. Jangan pernah rasa kita lagi berkuasa dari yang berkuasa.

Klik sini kalau nak baca artikel 2 minit PUNCA UTAMA SEJAK DUA MENJAK INI BISNES ATAU HIDUP ANDA KACAU BILAU.

Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Thursday, 20 September 2018

APA NAK BUAT KALAU ADA TANAH

Memiliki tanah sendiri adalah impian kebanyakan orang. Rata rata rakyat Malaysia memperoleh tanah melalui 2 cara iaitu:

1. Melalui pembelian.

2. Hasil dari pembahagian harta pusaka.

Walaubagaimanapun, setakat artikel ini ditulis, separuh daripada pemilik tanah masih tidak tahu apa tujuan mereka beli tanah. Jika ada yang membeli tanah menggunakan loan bank, pastinya tanah tersebut akan terbiar dan akan buta buta membayar bunga bank. Teknik ini dinamakan beli tanah untuk PERAM. Peram sampai diserahkan kepada Amanah Raya Berhad. If you know what I mean.

Ada juga yang beli tanah untuk BERTANI diatasnya. Bagi yang jenis petani tegar, berilmu dan berpengalaman, tanah yang dibeli pasti akan diusahakan sehabis baik. Bagi mereka yang sekadar petani poser, mungkin sekadar menanam beberapa pokok buah buahan seperti durian dan sebagainya. Yelah, hajat hati nak jadi petani berjaya. Tapi nak jual hasil tani dan nak bersih lalang pun berat tulang.

Bagi yang dah fed up dengan tanah yang tak memberikan apa apa pulangan, exit paling mudah ialah dengan JUAL tanah tersebut. Itupun kalau harganya lebih tinggi dari harga beli. Kalau harga masih tak naik, sambung peram.

Yang berminat ingin JUAL MENGIKUT LOT pun ada setelah memperoleh sebidang tanah berkeluasan pukal. Hakikatnya, tak kesampaian disebabkan tanah tersebut tidak berada di zon yang melayakkan tanah tersebut boleh dijual dalam lot lot kecil.

Kesimpulan disini, sebelum nak beli tanah, fikir masak masak dulu sebab apa nak beli tanah. Jangan ikut ikut orang. Paling penting, lengkapkan diri dengan ilmu dan pengalaman berkaitan projek yang akan diusahakan di atas sesuatu tanah tersebut. Bagi yang dah terbeli tanah tanpa matlamat, jangan bersedih. Ianya bukan pengakhiran riwayat hidup anda.


LADANG SERAI KELUARGA BIN AHMAD LENGGENG

LADANG SERAI ATAS TANAH KERAJAAN (DENGAN IZIN)

PEMBORONG SERAI AKAN HANTAR KE PASAR BESAR SEREMBAN

 TAPAK JUALAN SAYUR SAYURAN KELUARGA BIN AHMAD LENGGENG DI PASAR BESAR SEREMBAN



Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Wednesday, 19 September 2018

MANUSIA, DUIT KERTAS DAN DEMOKRASI

Jika anda rasa melalui demokrasi, anda boleh memilih pemimpin dan parti yang boleh ubah dunia untuk menjadi lebih baik, anda silap. Selagi ada demokrasi, selagi itu manusia tak habis habis nak membantah antara satu sama lain. Tak caya? Baca potongan Surat Al-Kahf Ayat 54.

Jika anda rasa kalau semua orang meraih pendapatan yang banyak dari peluang peluang pekerjaan yang dicipta, kos kelangsungan hidup rendah dan mempunyai kewangan yang stabil akan membuatkan dunia ini akan menjadi lebih baik, anda silap. Selagi manusia menerima pakai wang buatan manusia atau duit kertas buatan manusia atau wang riba ini sama ada secara fizikal atau digital, selagi itu punca segala permasalahan di dunia ini tak akan selesai. Tak caya? Baca potongan  Surat Ali 'Imran Ayat 130

Jika anda rasa manusia boleh ubah dunia ini menjadi lebih baik, anda silap. Manusialah punca segala kerosakan. Dari sistem demokrasi yang direka hinggalah wang riba buatan dan lain lain. Ini antara kerosakan utama yang tamadun manusia lakukan dan diteruskan hingga kini.  Selagi manusia ada, selagi itu kerosakan dunia ini akan terus terjadi. Tak caya? Baca potongan Surat Al-Baqarah Ayat 30



HAA. BANTAHLAH.

Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Tuesday, 18 September 2018

CARA MENJADI PEMAJU PERUMAHAN

10 tahun pengalaman dalam bidang tanah dan hartanah banyak membuka jalan untuk aku mengenal lebih ramai orang dalam industri ini. Bermula sebagai tekong "sewa atas sewa", aku dapat berkenalan dengan geng geng perunding hartanah, kontraktor dan pembekal perabot. Kemudian aku mula berjinak membeli sendiri untuk tujuan pelaburan. Kat fasa ni aku mula kenal banker, valuer dan lawyer dalam bidang hartanah. Plus aku dapat contact tukang tukang repair rumah terus tanpa perlu melalui kontraktor.

Sejak aku jumpa master key untuk dapatkan lubuk listing tanah dan hartanah below market kat kawasan yang hot, aku mula berminat menjadi perunding hartanah walaupun sebelum itu sudah beberapa kali menguruskan jual beli sebagai broker (dapat persetujuan hitam putih owner okay). Kat stage ni, aku dapat peluang untuk berkenalan direct dengan orang orang di jabatan dan agensi kerajaan negeri.

Bila dah ada kawan kat Pejabat Tanah dan Majlis Perbandaran, lagi banyak rangkaian tercipta. Aku mula kenal pakar pakar yang bernama Juruukur Tanah, Arkitek, Jurutera, Town Planner, Consultant, Juruukur Bahan dan Yang Dipertua Majlis Perbandaran atau Datuk Bandar itu sendiri. Plus, aku dapat contact tukang tukang bina rumah berbanding sebelum ini hanya tukang tukang baiki rumah sahaja aku kenali.

Walaupun aku punya network yang rata rata berada dalam industri hartanah dalam kategori pemajuan hartanah aka property development, aku tak pernah terdetik langsung nak jadi property developer. Sungguh. Mungkin sebab selesa sangat dengan komisen dari aktiviti jual beli tanah dan hartanah kot.

Cuma dalam banyak banyak perkongsian daripada siri siri lepak minum minum dengan rakan rakan diatas, aku macam ada terbuka sikit hati untuk melibatkan diri untuk buat duit dengan cara buy big land, divide into pieces and sell it. Mungkin cara ini aku tak nampak semak sangat kot prosesnya. Cuma kawan kawan nasihatkan kat bab memohon kebenaran merancang, pecah sempadan dan tukar sempadan tu kena bersabar lebihlah.

Diorang banyak kali hasut aku untuk join jadi property developer walaupun secara kecil kecilan. Katanya aku in a right track sebab aku dah ada platform yang baik untuk mendapatkan satu bekalan yang rata rata semua pemaju perumahan di Malaysia dahagakan iaitu TANAH DI LOKASI STRATEGIK DAN MURAH. Tak apalah, sekarang baru tahun 2018. Aku pun ada misi lain yang aku kena fokus satu satu.

Aku masih belum terbuka hijab untuk jadi property developer. Tapi aku tetap nak galakkan sesiapa yang baca artikel ini dan berminat nak jadi pemaju perumahan, sila teruskan cita cita itu. Nah, aku hadiahkan ringkasan 7 STEP bagaimana nak jadi pemaju perumahan aka property developer bermula dari Paria hingga boleh menjadi Brahma:

1. Melibatkan diri dalam aktiviti jual beli tanah dan hartanah. Disini kita akan mula kumpul modal dan boleh bina network sedikit sedikit.

2. Kalau ada owner yang beli rumah yang perlu diperbaiki, offer sekali servis repair dan renovate rumah tu. Kat sini kita dah mula akan kenal tukang mahir dan separa mahir yang bakal jadi pekerja kita bila jadi developer nanti.

3. Bila kita dah ada senarai tukang, kita sebenarnya dah jadi macam kontraktor. Kat sini, kita akan mula kenal tukang tukang mahir yang boleh buat kerja kerja pembinaan berbanding tukang tukang pembaikan sahaja.

4. Untuk experiment pertama, kita dah boleh mula bina rumah pertama dimana kita dah bertindak sebagai kontraktor yang mempunyai tukang tukang mahir dibawah naungan kita. Nak buat rumah atas tanah sendiri atau buatkan rumah orang lain itu ikut anda. Kat sini, hasil simpanan dari jual beli tanah dan hartanah yang pernah anda usahakan anda boleh gunakan as rolling capital untuk membeli bahan binaan dan membayar upah tukang.

5. Bila satu projek dah berjaya, let say anda berjaya siapkan rumah orang lain yang menggunakan servis anda, sure dana anda dah mula grow jika anda berjaya menguruskan kewangan dan projek dengan baik. Bila dah ada modal yang melayakkan beli tanah, belilah tanah. Try buat duit dengan cara buy big land, divide into pieces and sell it.

6. Step 1 hingga step 5 ialah proses membina rangkaian, kepercayaan dan modal. Hasilnya, secara asas, anda sebenarnya sudah anda pengalaman untuk menjadi pemaju perumahan aka property developer. Anda boleh bermula dengan membina 4 buah rumah dan ke bawah dahulu. Hal ini kerana anda tidak perlu memohon lesen pemajuan perumahan daripada KPKT sekiranya anda ingin membina kurang daripada 4 buah unit.

7. Bina lebih daripada 5 buah unit rumah. Nah, anda betul betul dah jadi pemaju perumahan aka property developer. Buatlah sungguh sungguh sampai boleh challenge Sime Darby, SP Setia, IOI, Gamuda, Mah Sing dan lain lain.



TAMMAT 




TAFSIRAN DI SEKSYEN 3 AKTA 118

Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Thursday, 13 September 2018

PEDANG BAKAL TAJAM KEMBALI

"Lidah lebih tajam berbanding pedang". Kata kata ini mungkin relevan dan mungkin tidak di waktu artikel ini dihasilkan. Sebab ramai scholar palsu dah ubah. Ia dah jadi "keyboard lagi tajam dari mata pedang."

Yelah. Zaman sekarang ni kita tutup mulut pun dah boleh bunuh orang. Asalkan tangan ligat menaip di keyboard untuk membuat pasakan dan melancarkan kata kata yang boleh membunuh musuh.

Sejak dari kecil, aku amat hormat kepada penulis penulis. Tak kisahlah penulis novel ke, wartawan ke, penulis subtitle drama ke, copywriter iklan ke, aku memang salute kat orang orang ini.

Nak cerita dengan menulis atau menaip ni boleh buat duit, sejak dari sekolah aku dah buktikan. Menulis tanpa guna internet pun masyuk. Time nie kawan baik aku masa kat sekolah sains nama Che B, ayahnya ada assignment essay kena siapkan untuk projek sarjananya di UTHM. Ayahnya cikgu, takde masa. Apa lagi aku amek job tu. Tahun 2006, berjaya siapkan assignment essay, aku dapat RM400. Sehari fokus 2-3 jam. Seminggu siap.

Sejak dari itu, berbagai bagai cara buat duit dengan cara menulis aku teroka. Bila internet of things mula menyusup seiring dengan kegemilangan smartphone, lagilah galak aku buat duit dengan menulis. Dari tuliskan essay orang lain untuk dapatkan upah secara langsung, sampailah membuat tulisan tulisan yang orang tak boleh baca camne aku buat duit secara tak langsung, semua aku dah cuba. Dan sampai sekarang aku teruskan.

Bila orang tanya aku kerja apa, aku tak jawab pun aku kerja sebagai penulis. Aku jawab aku tak kerja. Kalau ada sesiapa tanya lebih lebih, aku jawab sampai orang tu taknak kawan dengan aku.

Sekarang ni pun sebenarnya dah berlambak penulis di media sosial. Cumanya, rata rata penulisan di sosial media terutamanya Facebook hanyalah ingin mendapatkan:

1. Likes
2. Comments
3. Shares
4. Pujian
5. To impress the people the don't like with the money they don't earned

Dah lah beria menulis kat Facebook tu. Pastu viral sekejap sahaja.  Dapat likes, comments & shares, sukalah kejap. Esok esok orang nak cari untuk buat bacaan atau rujukan pun dah jatuh ke bawah. Scroll pun tak jumpa. Rugi rugi. Pastu esok esok perah lagi otak cari idea nak tulis apa. Hakikatnya, korang hanyalah content producer tak bergaji di bawah naungan media sosial yang korang gunakan.

Sempena artikel ini ditulis, aku berdoa agar sesiapa yang ingin menyampaikan apa apa melalui penulisan diberikan petunjuk agar sentiasa berniat baik dalam menyampaikan pesanan pesanan yang telah diilhamkan.

Jangan pernah rasa bangga dan hebat dengan karya karya penulisan yang dihasilkan. Itu semua anugerah dan amanah. Tak guna untuk kebaikan, pasti kena tarik. Tak perlu rasa besar sangat dengan pena yang kau rasa lagi tajam dari pedang tu.

Bagi aku, pedang tetap pedang. Lidah tetap lidah. Keyboard tetap keyboard. Semua ni lain lain. Mana mungkin kau campurkan laut dengan langit.






Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Wednesday, 5 September 2018

IKLAN: RUMAH BARU UNTUK DISEWA - TAMAN TERENDAK PERMAI - SUNGAI UDANG - MELAKA

RUMAH BARU UNTUK DISEWA - KEMASUKAN SEGERA BILA BILA MASA TAHUN 2019

Lokasi: Jalan Terendak Permai 15, Taman Terendak Permai, 76300 Sungai Udang, Melaka.

Trivia: Antara taman perumahan di Sungai Udang yang matang, selamat, mempunyai capaian dekat untuk mendapatkan keperluan asas harian & berdekatan dengan tempat kerja tumpuan penduduk Sungai Udang iaitu Petronas Penapisan Melaka, Kem Tentera Terendak, Kem Komando Sungai Udang, Kompleks Penjara Sungai Udang, Akademi Latihan RELA Malaysia & Kem Peluru Masjid Tanah.

Spot: Ada 5 buah pasaraya tumpuan iaitu Pasaraya Family Store Sungai Udang, Pasaraya Econsave Sungai Udang, Pasaraya Epal Awana Sungai Udang, Pasar Tani Sungai Udang & Pasaraya MU Trading Masjid Tanah. Berdekatan tempat rekreasi tersohor iaitu Hutan Simpan Sungai Udang & tempat tumpuan penggemar buah buahan tropika iaitu Melaka Tropical Fruit Farm. Berdekatan pusat peranginan Pantai Puteri & Pantai Klebang.

Capaian: 5-10 minit ke taska/tadika/tabika berdekatan (Pusat Anak Permata Negara Sungai Udang, Little Caliph Sungai Udang, Smart Reader Kids Sungai Udang, Tadika Al Baghdadi APC Sungai Udang, Tadika PASTI Terendak Permai, Tabika KEMAS, Tadika JAIM, Asybal Playschool & Tadika Qdees), 5-10 ke sekolah berdekatan (SK Kem Terendak, SK Kem Gerakhas, SK Sungai Udang, SK Tangga Batu, Sekolah Rendah Islam Annuriah Addiniah, Sekolah Menengah Agama Al Ahmadi, SMK Sungai Udang, SMK Kem Terendak, SJKC Sungai Udang, MRSM Terendak & Sekolah Menengah Sains Alor Gajah), 5-10 minit ke masjid berdekatan (Masjid Al Syuhada Kem Terendak, Masjid Penjara Sungai Udang, Masjid Sungai Udang, Masjid Tun Abdul Ghafar Baba, Masjid Wadhi Assidiq & Baitul Qurro)

Kemudahan berdekatan: 5-10 minit untuk ke mesin ATM terdekat (CIMB, Maybank, Ambank, BSN & Bank Muamalat), 5-10 minit untuk ke stesen minyak terdekat (Petronas Pekan Sungai Udang, Shell Plaza Sungai Udang, Petronas Bandar Baru Sungai Udang & Petronas Tangga Batu), 3 minit ke Klinik Kesihatan Sungai Udang, 5 minit ke Hospital Angkatan Tentera, KFC & Pizza Hut, 7 Eleven, Arrahnu Bank Rakyat, Arrahnu Yapeim, Arrahnu Koperasi Tentera, Pos Malaysia, Klinik Wira Medik, Klinik 1 Malaysia, berdekatan restoran mamak & tomyam.

Keadaan rumah: Tiles di semua ruang, kipas ada di semua ruang bilik dan ruang makan, rel langsir & grill besi di semua tingkap, bekalan air dan elektrik sudah ada, 3 bilik tidur & 2 bilik air, milikan kosong, rumah sudah cat standard pemaju asal dan bersih. (Tinggal masuk sahaja)

Nombor Whatsapp owner: +60103664374 (Puan Nabilah).

BAHAGIAN HADAPAN RUMAH (SELEPAS RENOVATE)

BAHAGIAN HADAPAN RUMAH (SEBELUM RENOVATE)


BAHAGIAN BELAKANG RUMAH (SEBELUM RENOVATE)


BAHAGIAN BELAKANG RUMAH (SELEPAS RENOVATE)


BAHAGIAN BELAKANG RUMAH (SEBELUM RENOVATE)


BAHAGIAN BELAKANG RUMAH (SELEPAS RENOVATE)



HALAMAN DEPAN (SELEPAS RENOVATE)

 RUANG TAMU (SELEPAS RENOVATE)

RUANG TAMU (SELEPAS RENOVATE)

 LALUAN KE DAPUR (SELEPAS RENOVATE)

RUANG DAPUR (SELEPAS RENOVATE)

RUANG MAKAN (SELEPAS RENOVATE)

BILIK MASTER/BILIK DEPAN (SELEPAS RENOVATE)

BILIK DEPAN/BILIK MASTER (SELEPAS RENOVATE)

TANDAS BILIK MASTER/BILIK DEPAN (SELEPAS RENOVATE)

BILIK TENGAH (SELEPAS RENOVATE)

BILIK BELAKANG (SELEPAS RENOVATE)

TANDAS TENGAH (SELEPAS RENOVATE)




Kadar sewaan bulanan RM850 (bawah nilai sewaan semasa). Terma deposit sila Whatsapp +60103664374 (Puan Nabilah)



P/S: Kebanyakan tuan rumah di taman ini tetapkan kadar sewa semasa untuk sebuah rumah teres setingkat kosong seperti di gambar mulai tahun 2019 ini ialah RM900 per bulan.

Terus Whatsapp +60103664374 (Puan Nabilah) untuk pertanyaan/tawar menawar. Terima kasih.

Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Tuesday, 4 September 2018

KEJUT SAYA BILA SEPTEMBER SUDAH BERAKHIR

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends
Like my fathers come to pass
Seven years has gone so fast
Wake me up when September ends
Here comes the rain again
Falling from the stars
Drenched in my pain again
Becoming who we are
As my memory rests
But never forgets what I lost
Wake me up when September ends
Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends
Ring out the bells again
Like we did when spring began
Wake me up when September ends
Here comes the rain again
Falling from the stars
Drenched in my pain again
Becoming who we are
As my memory rests
But never forgets what I lost
Wake me up when September ends
Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends
Like my father's come to pass
Twenty years has gone so fast
Wake me up when September ends
Wake me up when September ends
Wake me up when September ends



IN TIME OF PEACE, PREPARE FOR WAR


Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Thursday, 30 August 2018

MASIH ADA CAHAYA DI BALIK MATA ITU

Semalam dugaan besar melanda lagi. Macam biasalah kalau dah dugaan, mesti Dia uji kat periuk nasi kau punya untuk kasi kau beringat. Periuk nasi aku datang dari bisnes. Memang 9 dari 10 punya dugaan yang sampai. Tambah pulak rutin sibuk berkaitan bisnes ni yang selalu buat aku lepa nak ingat Dia. Memang mendapat. Harap harap ini hanyalah dugaan dan bukannya bala.

Kalau sebelum ini, dugaan yang paling kerap aku hadapi ialah dugaan ber patnering dalam business. Tapi kali ini rare sikit. Walaupun ianya tak sebesar dugaan tahun 2014, dugaan tahun 2018 ni aku label kan sebagai dugaan pertama yang bakal aku hadap yang aku rasa takkan ada mana mana orang awam pernah lalui.




Alah, biasalah tu. Selagi hidup, ni lah masa nak berpenat penat.

Nak rehat rehat (kalau layak), tunggulah mati.





Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Tuesday, 28 August 2018

KAT MANA NAK MELABUR?

Alhamdulillah. Minggu lepas selesai segala aktiviti korban sempena menyambut Aidiladha. Biasalah kalau balik kampung, asal nampak aku macam tengah available, ada lah yang datang ajak borak borak. Seperti biasa, soalan soalan berkaitan financial, property, cara nak settle hutang rumah 10 tahun awal, peluang peluang buat duit dan sebagainya selalu menghinggap aku.

Cuma dalam artikel ni aku nak kongsikan apa yang aku akan jawab kalau ada yang bertanya soalan KAT MANA NAK MELABUR? Biasa orang yang tanya soalan nie, ialah orang yang dah atau bakal dapat durian runtuh. Biasanyalah.

Dari perspektif aku, bila aku menerima soalan KAT MANA NAK MELABUR, aku akan screening dulu orang yang bertanya tu. Kalau dia nak melabur dalam skala individu, aku akan jawab jawapan lain. Kalau dia ialah individu yang bakal mewakili sesuatu organisasi besar swasta atau kerajaan untuk buat pelaburan, aku akan bagi jawapan dan penerangan lain.

Jawapan yang aku biasa "nyanyi" kalau orang nak melabur dalam skala individu setelah aku screening kemampuan dan kelayakan individu tersebut ialah aku akan cadang melabur jer kat dalam ASB, Tabung Haji, hartanah & apa apa real business. Actually ada banyak lagi peluang pelaburan lain. Memandangkan nama pun borak borak sesama saudara mara. Aku memang akan cadang invest je kat instrument yang common, proven dan memang sebenarnya mereka dah sedia faham.

Melainkan mereka nak yg lebih heavy, aku memang suggest datang office kat Melaka ni. Sebab bila datang office, dari borak borak kosong, kita boleh convert borak borak tu jadi serious, gentle and real deal.

Kalau organisasi besar atau wakil wakil dari kerajaan tanya nak invest kat mana untuk organisasi mereka aku jawab apa?

Takkan aku nak jawab ASB, Tabung Haji & bla bla bla yg berkaitan individual scale punya investment. Haha.

Pengalaman berkolaborasi dengan InvestMelaka sebenarnya banyak mengajar diri aku juga. Banyak aku belajar. Aku belajar apa nak pitch kalau big organization nak mulakan pelaburan, nak suggest pelaburan apa yg win win, bab legal dan sebagainya.

Kalau nak tahu, kebanyakan big organization yang nak mulakan pelaburan ni diaorang suka melabur dalam state-scale investment dan country scale investment. Contohnya, kat Malaysia nie let say kerajaan Persekutuan panggil pelabur pelabur luar melabur nak buat projek keretapi laju dari Sarawak sampai Johor merentasi lautan, yang ini dalam istilah pelaburan dipanggil country scale investment. 

Currently, macam kat Melaka ni pelabur pelabur terpilih bakal dijemput untuk melabur projek pembukaan kilang Apple pertama di Melaka untuk assemble produk produk Apple seperti Iphone dan barang alat ganti. Ini ialah state-scale investment.

Organisasi besar memang suka melabur dalam state-scale investment dan country scale investment. Lebih lebih lagi (mengikut pengalaman aku), pelaburan tu berkaitan:

1. Pelaburan berkaitan infrastruktur atau kemudahan awam di sesuatu negeri/negara.
2. Pelaburan berkaitan hartanah di sesuatu negeri/negara.
3. Pelaburan berkaitan perniagaan di sesuatu negeri/negara.
4. Pelaburan yang melibatkan koperasi di sesuatu negeri/negara.
5. Pelaburan melibatkan bidang ilmu, kajian atau pembanguanan modal insan di sesuatu negeri/negara untuk pulangan dan keperluan jangka masa panjang.

Lima kat atas nie kira yang paling HOT stuff lah. Kira barang panaslah kalau nak jual kat pelabur pelabur luar yang banyak duit dan dahaga tu. Janganlah kau present atau pitch peluang peluang pelaburan skala individu pulak kat pelabur pelabur jerung nie andai kata korang pun melalui situasi kalau ada orang dari organisasi besar tanya NAK MELABUR KAT MANA?



BARTER CONTRACT investment also a favourite type of investment among investors.
Example: My country will buy your country palm oil if you allow our China Dolls to serve in your country.




Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Monday, 20 August 2018

AKHIRNYA PETANI BERJAYA KAWAL KERAJAAN MALAYSIA

"Allah. Mati pula jam kat tangan ni. Mesti habis bateri ni." Ujar aku dalam hati.

Mana taknya menggelabah bila jam mati. Sebab aku tengah tunggu Lim dari kartel besar nak beli hasil pertanian aku. Aku berlari tengok jam kat pondok simpan baja, nampaknya Lim ni macam dah lambat sejam. Aku nak hantar hasil pertanian ke tempat dia memang tak boleh. Ladang aku dalam ceruk. Internet slow. Line telefon jer ada. Transport pun uzur dan terhad.

Tiba tiba dapat satu panggilan "Hello Adnan. Sorry I tak jadi beli you punya sayur hari ini. I tak boleh ke sana. Jalan kena block. You tak tengok berita ke? You bukak berita sekarang!".

Aku memang dah agak situasi cancel last minute ni akan terjadi. Aku terus balas lemah "Haaa. Okay Lim.". Lim terus tamatkan perbualan.

Aku terus pergi ke hujung kebun yang aku tahu line phone boleh naik sampai 2-3 bar. Aku terus bukak Facebook. Yelah berita kat Facebook lagi pantas dia tersebar berbanding aku buka laman web lain. Semangat aku nak tahu apa dah jadi lepas Lim beritahu tadi. Nah, terus terpampang satu headline "BEKALAN MAKANAN NEGARA TERPUTUS LEBIH AWAL DARI DIJANGKA KERANA KEMARAU TERLALU LAMA MELANDA NEGARA NEGARA PEMBEKAL."

Aku tak tap pun artikel tu. Aku sambung scroll lagi newsfeed Facebook. Aku nak cari tajuk lain yang boleh mendorong aku click dan bersemangat nak baca. Then aku nampak headline "NEGARA TIDAK MAMPU MENGHASILKAN BEKALAN MAKANAN SENDIRI KERANA KEKURANGAN PETANI TEMPATAN SEJAK PROTES BESAR BESARAN TERHADAP HASIL PERTANIAN IMPORT TAHUN LEPAS". Aku tengok tarikh post ni ianya dah berlaku minggu lepas. Ini normal bagi aku memandangkan pekebun macam aku memang jarang online.

Aku sambung swipe lagi newsfeed. Rata rata friend list aku ramai semacam menggelabah mengenai isu makanan yang sedang melanda negara. Ada yang post tanya kat mana pasar yang masih lagi beroperasi. Ada yang buat lelongan beras yang aku tengok dah sampai RM998 orang bid untuk kampit 5 kg. Then terbaca headline  "AGONG ISYTIHAR DARURAT. RAKYAT DISARAN TANAM UBI KAYU SEMENTARA MENUNGGU KEADAAN DIPULIHKAN".

Apa nie. Tak menarik langsung isu semasa yang tengah kecoh ni. Pelik aku kenapa entah si Lim tadi menggelabah sangat. Pasal makan jer pun. Tu pun nak kecoh kecoh. Kan boleh puasa.

Aku sambung bukak Whatsapp pulak lepas semua notification messages masuk stop berbunyi. Nah. 336 unread messages. Aku scroll ke bawah. Nah. Dari 336 messages, dekat 50 orang Whatsapp aku secara personal. Rata rata semua macam nak beli hasil pertanian kat kebun ceruk nie.

"Ah. Nantilah aku baca". Aku cakap sorang sorang.

Dalam banyak2 Whatsapp, aku hanya nak baca satu jer. Iaitu dari mak aku. Mak aku ada kat kebun kampung sebelah tengah teman bapak aku bagi lembu makan. Dia pesan "Nan, ubi tu jangan cabut semua. Biarkan jer atas batas. Nak makan nanti baru cabut."

Aku reply emoticon smile berserta ok panjang camni "Okayyyy makkkkkk"

Aku sambung buka Facebook lagi. Jumpa artikel yang seakan akan membuatkan aku nak click baca. Tajuknya "PETANI PETANI TEMPATAN SUDAH BERJAYA MEMBENTUK KERAJAAN CAMPURAN DENGAN KERAJAAN SEDIA ADA TANPA MELALUI PROSES PILIHANRAYA".

"Hmm." Aku mengeluh bosan. Aku tetap tak click untuk baca berita penuh tersebut. Tak interesting langsung.

Aku scroll laju laju seakan nak cari something selain isu makanan, isu pertanian, isu petani dan kerajaan. Akhirnya aku rasa aku dah dekat dah nak jumpa artikel yang aku akan baca sampai habis. Yes memang aku akan baca content artikel ni. Nah "Gempak! 'Hantu Kak Limah' pecah panggung catat kutipan RM20.5 juta"

Aku terus rasa akulah manusia yang paling bahagia haritu. Aku teruskan baca content pecah panggung tu sampai habis walaupun aku tahu jarak aku nak ke panggung wayang terdekat ialah sekitar 200 km. Lepas aku tamat baca artikel tu, aku rasa happy sangat. Serius, feel dia macam aku dah tengok cerita tu.



TAMMAT



Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Friday, 17 August 2018

ILMU, AMAL & ISTIQAMAH

ILMU - Nak dapatkan ilmu, kena berguru. Jika langsung tidak jumpa guru untuk sesuatu bidang yang kau cari tu, kebarangkalian kau ialah orang pertama yang akan explore secara try and error bidang tersebut bagi meraih kelazatan ilmunya. Proses nie namanya PENGALAMAN. Kalau nak tahu, 7 dari 10 orang sekeliling kau ialah kategori orang yang suka explore, membaca dan sukakan ilmu.

AMAL - Ini ialah proses kau terjemahkan segala ilmu yang dah kau pelajari dalam bentuk TINDAKAN. Tak kisahlah proses kau dapatkan ilmu tu sama ada kau dapat secara berguru atau kau the first explorerSadly, hanya 3 dari 10 orang sahaja yang cakap serupa bikin. Means diorang betul betul buat dan bertindak setelah memperoleh sesuatu ilmu.

"Masa takde ilmu menampar, orang tampar kau, kau diam. It's okay. Tapi bila dah ada ilmu menampar, time orang tampar kau, kalau kau diam, ternyata kau ialah golongan yang mensia siakan ilmu." -Atok Sam, 1999-

ISTIQAMAH - Istiqamah bermaksud berterusan dalam mengamalkan sesuatu ilmu. Istiqamah sama maksud dengan KONSISTEN. Cabaran paling besar yang dihadapi oleh manusia hari ini termasuk aku ialah untuk kekal konsisten dalam apa jua yang diamalkan. Tak perlu terkejut jika dari 10 orang, hanya seorang sahaja yang kekal konsisten dalam pengamalan sesuatu bidang ilmu. Terma paling rapat berkaitan istiqamah ialah DISIPLIN. Kita ada disiplin, apa apa kita buat pasti istiqamah.

PROJEK BANTU LANDLORDS SELANGOR

Alhamdulillah, setelah 2 tahun startup aku buat bersama rakan rakan sparring hartanah, nampaknya mula menampakkan hasil yang bukan biasa biasa. Untuk pengetahuan umum, ramai pemilik tanah di luar tu semakin terdesak dengan keadaan ekonomi sekarang. Ramai juga yang tidak tahu apa nak buat dengan tanah mereka. Yang kami suggest jual, ada yang jual. Ada tuan tanah yang kami kenalkan dengan rakan rakan usahawan tani yg proven bagus. Yang kami cadang joint venture dengan pemaju pun ada yang buat juga. Kebanyakannya ramai orang kampung yang masih bertatih dalam industri ini. Tak apa, slowly steadily kami cuba bantu sorang sorang.


"Startup ini takdelah gah mana dari segi rupa parasnya. Walaupun begitu, performance nya jangan dipandang rendah. Ibarat Toretto drive Ford Mustang tahun 1970 dalam Fast & Furious. Hehe."

Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Wednesday, 15 August 2018

NI DAH KENAPA SIBUK DAN BERIA SANGAT NAK BELI RUMAH NI

Dunia akhir zaman yang dihuni oleh makhluk bernama manusia dilihat semakin tenat dari hari ke hari. Ada yang tenat jiwa. Ada yang tenat jasmani. Ada yang tenat kedua duanya. Ianya seakan tiada siapa yang sedar cancer ini yang sebenarnya akan membawa kepada total mass destruction di akhir kalam nanti. MANUSIA ROSAK, MEROSAKKAN BUMI.

10 tahun pengalaman dalam dunia kapitalis hartanah dan dunia branding banyak memberikan laluan untuk bersuai kenal dengan pelbagai jenis manusia dan pelbagai jenis RAGAM manusia. Yang tamak, yang rakus, yang playsafe, yang berhati hati, yang acah acah, yang rasa bagus dan sebagainya. Ada yang aku berkawan, ada yang aku berlawan.

Dalam banyak banyak bidang hartanah yang aku ceburi, bidang hartanah yang asal berkaitan jual beli aku nampak ialah bidang yang paling banyak meragam. Sebab apa banyak ragam & sakit? Sebab bidang ini bidang lubuk untuk buat segala maha duit tanpa kira halal haram. Kau akan jumpa situasi situasi si penjual makan pembeli, kau akan jumpa situasi bakal pembeli kena makan dan kau akan jumpa situasi taburan janji janji dan manifesto manifesto macam pilihanraya.

Dalam banyak banyak isu, untuk post ini, aku nak highlightkan topik berkaitan APA YANG DIKATA DAN APA YANG DI WAR WAR KAN OLEH SI PENJUAL HARTANAH MULAI SESUATU HARTANAH ITU DIIKLANKAN SEHINGGALAH PROSES TAWAR MENAWAR DILAKUKAN.

For the sake of marketing, for the sake of sales and not for the sake of GOD, semuanya dikatakan boleh dilakukan. Bila dah jumpa, bila dah ada masalah, bila dah bayar deposit, semuanya jadi lain. Agensi hartanah ke, perunding hartanah berdaftar ke, broker haram, halal, makruh ke sama sahaja. Lepas komisen dapat, post sikit kat FB, ucap Alhamdulillah, consider halal dah komisen tu. Nah. Ini antara 5 trick paling famous mulai dari marketing sampai buat sales (Hati hati no 4) yg ramai buaya hartanah praktikkan:

1. GAMBAR KAT IKLAN LAIN, BILA VIEWING LAIN

2. HARGA KAT IKLAN LAIN, BILA VIEWING HARGA JADI LAIN

3. MULA MULA DEPOSIT RM10K, LEPAS TU MINTAK LAGI JADI RM15K

4. EJEN PEMAJU KATA RUMAH SIAP PADA BULAN JANUARI. TAPI SIAP PADA DISEMBER. PATUTNYA BILA LAMBAT, PEMAJU KENA BERTANGGUNGJAWAB. TAPI INI PEMBELI YANG KENA BAYAR PULA. PEMAJU KATA PROJEK LAMBAT SEBAB BANK YANG LAMBAT RELEASE DUIT. BILA BANK LAMBAT, SEPERTI DALAM PERJANJIAN, IANYA CONSIDER TANGGUNGJAWAB PEMBELI. JUAL BELI APA INI?

5. MULA MULA KATA HARTANAH TAKDE MASALAH, LAST LAST WALAUPUN LOAN DAH LEPAS, NAK TUKAR NAMA GERAN PUN TAK LEPAS.

Pengajarannya, jangan telan jilat dalam dalam apa yang kau baca dan apa yang kau dengar dari jurujual. Kau lengkapkan dulu diri kau. Kalau rasa belum lengkap lagi dalaman tu, takyah tergesa gesa. Ada banyak kelakuan yang dikira dosa besar, takde satu pun ianya disebabkan kelakuan tak beli rumah dari ejen kesayangan korang tu. OK?



Oh ye. Nak share lagi so called kajian kes aku. Siang tadi aku viewing as pembeli setelah meng-usha satu iklan teres satu tingkat untuk dijual berdekatan bandar Melaka. Usha kat mudah.my. Iklan dari ejen ni aku suka. Sebab aku rasa ejen ni bagus dan jujur dari segi informasi iklannya. Tapi lepas beberapa minit kami berborak, aku bagi dia cakap banyak dan aku mengHUMINT kan dia, aku silap. Akhirnya dia keluar ayat yang aku paling jengkel iaitu:

"Belilah rumah muda muda ni selagi masih mampu. Sekarang ramai dah berusia pun masih menyewa".

Aku balas "Saya memang plan nak menyewa sampai hujung usia pun kalau saya jadi beli rumah yang awak nak jual ni"

Ejen tu buat muka kentut.

Aku tambah "Ramaikan sekarang orang risau menyewa rumah. Yelah. Stigma orang kita kalau menyewa, habislah kalau Tuan rumah halau. Habislah tu. Habislah ni. Merempatlah."

Setelah aku dapat tahu dia dah beli rumah dan dah ada rumah sendiri, aku tanya ejen tu "Rumah awak beli tu, elektrik awak amek service provider apa?"

Dia blur jawab "Hah. Service provider? Apa tu?"

Aku mula sesi menganjing "TNB lah kan. Sebab TNB satu satunya yang bekal elektrik kat kawasan perumahan elit awak tu di semenanjung Malaysia ni. Begini, why not awak bukak company utilities sendiri. Yelah takkan nanti dah berusia pun masih bayar bil TNB."

Dia tengok aku tepat, angguk slow motion sambil senyum tanda faham. Aku rasa dah dia malas nak layan aku.

Aku terus stop tak jadi meneruskan sesi menganjing sebab subjek ambil langkah kurang bertindak balas. Kalau tak, mahu keluar contoh takkan sampai tua nak bayar bil air SAMB baik buka empangan sendiri, bil Indah Water baik buka loji taik sendiri n bla bla. Haha.

Dari side aku, simple. Nak menyewa ke, nak beli ke, biarlah. Ianya pilihan macam kau pilih telco company. Ianya sama macam kau pilih nak makan kat kedai mana. Wahai jurujual jurujual, tak perlu guna point "takkan nak menyewa sampai tua" semata nak melariskan jualan kau. Belajarlah cara lain yang lebih gentle untuk lariskan jualan tu.

DAH MEMANG LUMRAH MANUSIA KAN?

Seperti yang aku mukadimahkan diawal post ini, manusia semakin tenat. Sibuk nak kumpul hartanah, tapi bumi pun semakin rosak. Apa guna rumah ada berpuluh unit, tapi bumi hak milik bersama ni, tanah ni, alam sekitar ni rosak. Panas, asap, habuk & tercemar.

Dan paling penting, segeralah cari ubat. Ubat apa. Ubat untuk jiwa tu. Haaa kaulah. Kau yang baca post ni.












Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Wednesday, 28 March 2018

IKLAN: RUMAH BARU UNTUK DISEWA - TAMAN BIDARA PERMAI - PENGKALAN BALAK - LONDANG - MASJID TANAH - MELAKA



RUMAH BARU UNTUK DISEWA - KEMASUKAN SEGERA SEPANJANG 2019

Lokasi: Jalan Bidara Permai 4, Taman Bidara Permai, Pengkalan Balak, Londang, 78300 Masjid Tanah, Melaka.

Trivia: Antara deretan taman perumahan di Masjid Tanah yang matang, selamatbebas banjir & mempunyai capaian yang dekat untuk mendapatkan keperluan asas harian jika dibandingkan dengan taman taman perumahan lain yang terpencil, sunyi, berada di kawasan mudah banjir jika hujan dan jauh dari kawasan kejiranan.

Spot: Berdekatan dengan daerah daerah peranginan Masjid Tanah iaitu Londang, Pengkalan Balak, Tanjung Bidara, Kuala Sungai Baru & Kuala Linggi. (Boleh Google Map "Taman Bidara Permai")

Capaian: 5-10 minit untuk ke sekolah2 berdekatan, 5 minit untuk ke Kem Terendak, 3 minit untuk ke Kolej Matrikulasi Melaka, 3 minit ke Kawasan Perindustrian Masjid Tanah, 5 minit ke pekan Masjid Tanah, 10 minit untuk ke KUIM, ALAM & sebagainya.

Kemudahan berdekatan: 7 Eleven, Tadika Kemas, Tadika Pasti, Klinik 1 Malaysia, Kedai Makan Tomyam Thailand, Kedai Makan Sarapan & Tengahari, bengkel kereta & motosikal, dobi, kedai runcit, kedai perabot, kedai printing, kedai gunting rambut, kedai jahit, kedai jamu & kosmetik, kedai hardware, kedai phone & topup, kedai menjual dan membaiki barangan elektrik, cyber cafe, pasar, bus stop, pantai peranginan dan sebagainya.

Keadaan rumah: Tiles di semua ruang, kipas ada di semua ruang bilik dan ruang makan, rel langsir & grill besi disemua tingkap, ampaian disediakan, air dan elektrik sudah ada, 3 bilik tidur & 2 bilik air, milikan kosong, rumah sudah cat standard pemaju dan bersih. (Tinggal masuk sahaja)

No whatsapp owner: +60103664374 (Puan Nabilah).

Kadar sewaan bulanan & terma deposit: Sila Whatsapp +60103664374 (Puan Nabilah).


PANDANGAN HADAPAN

 HALAMAN DEPAN

 RUANGAN DAPUR

RUANGAN MAKAN 

 BILIK MASTER

 BILIK TENGAH

 BILIK BELAKANG

HALAMAN BELAKANG



Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Thursday, 8 February 2018

PEMBELAJARAN TANPA SUKATAN

Pernah terfikir bagaimana sewaktu zaman sekolah dahulu jika kita tidak diberikan apa apa sukatan pembelajaran atau sebagainya untuk belajar atau menelaah sesuatu bidang ilmu? Contohnya:

1. Tiada sukatan pelajaran yang ditentukan untuk sesuatu bidang ilmu tersebut.
2. Tiada buku yang pernah diterbitkan oleh mana mana penulis untuk bidang ilmu tersebut yang boleh dijadikan rujukan.
3. Tiada nota ringkas untuk memudahkan pembelajaran atau menyimpulkan keseluruhan bidang ilmu tersebut.
4. Tiada langsung guru yang mahir atau berpengalaman dalam bidang ilmu tersebut yang boleh mengajar, mengadakan kelas/ kuliah/ tutor, mengadakan proses pembelajaran dan pengajaran dan boleh dijadikan rujukan.
5. Tiada langsung pelajar atau orang lain yang sama sama ingin belajar atau menelaah bidang ilmu yang sama yang boleh dijadikan rakan perbincangan ilmiah.

Tup tup. Terus kena masuk dewan peperiksaan (kalau bidang ilmu yg ada exam lah). Atau dalam istilah lain, tup tup terus kena guna ilmu dalam bidang tersebut untuk mengaplikasikan dalam kehidupan atau menyelesaikan masalah (kalau bidang ilmu yg takde exam).

Apa yang anda lakukan untuk memperoleh ilmu tersebut? Bagaimana anda akan lakukan untuk dapatkan ilmu tersebut?

Salam Think Tank demi sekelumit cabang ilmu baru.

IMAGINATION IS BOUNDLESS

Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Tuesday, 6 February 2018

MODEL ASAS PENUBUHAN FIRMA HARTANAH - ONE STOP PROPERTY CENTER

Agak lama tidak menulis semenjak dari tahun lepas. Tak silap kalau lihat archive, pada tahun 2017 hanya sempat up satu post sahaja. Kesibukan di akhir tahun 2017 bagi merealisasikan pelan pelan back up dek beberapa pelan yang terpaksa ditamatkan riwayatnya merupakan penyebab kegersangan post di tahun 2017.

Menapakkan perniagaan perniagaan sememangnya bukan perkara kacang. Hanya mereka yang berpengalaman, tabah, berintelek dan tak pernah putus asa sahaja yang terus steady. Oktober 2017 menyaksikan satu pertemuan yang agak serius bersama rakan rakan lama dalam pelbagai bidang yang berkaitan hartanah. Antaranya:

1. Rakan penilai hartanah, V
2. Rakan peguam hartanah
3. Rakan ejen hartanah, E
4. Rakan perunding hartanah, REN
5. Rakan banker
6. Rakan probationer agent & valuer, PEA & PV.
7. Rakan LHDN Melaka.
8. Rakan PDT Alor Gajah, Jasin & Melaka Tengah.

Sebagai seorang yang hanya freelancer, copywriter, marketer dan amateur coder, sememangnya aku berasa sungguh kecil bila dipanggil oleh mereka mereka yg hebat itu untuk melakukan jalinan kerjasama di zaman aku yg ketandusan ini.

Memandangkan majoriti rakan rakan masih bekerja dengan majikan masing masing secara sepenuh masa, beberapa low cost operational model dilihat seakan mudah untuk direalisasikan. Antaranya:

1. Setelah kerja aku di department sedut menyedut bersama programmer dan webmaster berjaya menghasilkan penyedutan data yang berkualiti, kami akan pass ke department call menge call.
2. Sekurangnya seorang well trained telemarketer akan buat kerja call menge call. Setelah persetujuan didapati, telemarketer ini akan pass job kepada department runner.
3. Sekurangnya seorang well trained runner akan buat kerja merempit utk dapatkan sign owner, collect cheque, viewing, submit loan & sebagainya.
4. Ujikaji pertama di jajahan Melaka.
5. Kalau berjaya, kita paste di negeri negeri lain memandangkan penyedutan data sudah mula merebak serata Malaysia.

Ini ialah projek eksperimental untuk menghasilkan sebuah model yang boleh diikuti. Berapa ramai valuer dan estate agent di luar sana yang sudah lama attach dengan firm lain tapi takut takut untuk setup firm sendiri. Takut cashflow tidak boleh cover overhead, takut REN ramai tidur dan takut tak dapat jadi panel bank ialah antara alasan alasan biasa didengari bila ditanya kenapa taknak buka firm sendiri.

Apa apa pun, segala permulaan kita mulakan dengan niat yg betul. Tak perlu takut takut dan risau tak jadi sebab kami pun dah biasa mendapat hikmah dari startup startup yang tak jadi. Satu hari nanti, pasti ada yang menjadi punya. Percayalah!


HASIL 5 HARI DARI DEPARTMENT SEDUT MENYEDUT

Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com