Thursday, 15 December 2016

KESABARAN DAN PENJAGAAN EMOSI YANG LUAR BIASA PERLU DITITIPKAN DALAM DIRI BAGI MENDAPATKAN HASIL YANG LUAR BIASA DALAM PELABURAN TANAHTanah ini bahan mentah. Beli tanah nie banyak aspek kena nilai. Bukannya macam beli hartanah yang sudah siap bangunan. Hartanah yg sudah siap bangunan nie dah jadi final product dan boleh dipakai terus. Cara beli barang siap tak sama dengan cara beli bahan mentah.


Nak beli tanah nie prosesnya memang mudah. Birokrasinya pun tak berlapis lapis sangat macam membeli hartanah yang sudah siap bangunan.


Tapi tahukah anda, lagi kurang birokrasi sesuatu proses itu, lagi tinggi kebarangkalian sesuatu proses jual beli itu ada "kebocoron"?


Contohnya, proses jual beli hartanah yang sudah siap bangunan bukan sahaja melibatkan pejabat tanah ataupun pejabat pendaftar negeri. Malah pihak berkuasa tempatan lain seperti majlis daerah/bandaraya dan institusi perbankan juga terlibat dalam setiap urusan jual beli. Memang banyak pihak perlu dihadap dalam urusan ini berbanding urusan jual beli tanah.


Walaupun hartanah yg sudah mempunyai bangunan melalui proses birokrasi yg melecehkan, tahukah anda sebenarnya secara tak langsung pihak berwajib tersebut pun bertindak sebagai pihak yang akan memastikan segala piawaian mematuhi standard dan tiada ketirisan berlaku dalam jual beli anda?


Jual beli tanah ini mudah. Ada tunai dan buat urusan di pejabat tanah tanpa guna khidmat peguam pun kita boleh dapat hak milik. Tak macam urusan jual beli kebanyakan hartanah yg dah mempunyai bangunan.


Sebab itu kes penyelewangan tanah yang paling banyak dan selalu kita dengari berbanding kes penyelewengan hartanah yg dah siap bangunan diatasnya. Faham ke tak?


Tanah ini prosesnya pemilikannya mudah. Tapi tak boleh diambil mudah. Nanti susah. Jika tiada ilmu dan tiada yang nak bimbing, bersedialah menanggung bebanan seumur hidup.


CONTOH DI GAMBAR:


Tanah yang lokasinya bukan di Filipina.


Harga: RM225,000 (RINGGIT MALAYSIA DUA RATUS DUA PULUH LIMA RIBU)


Keluasan: 2,839,627 kaki persegi @ 65 ekar


Harga per ekar: RM3,461/ekar


Diulangi lagi, tanah ini prosesnya pemilikannya mudah. Tapi tak boleh diambil mudah. Nanti susah. Jika tiada ilmu dan tiada yang nak bimbing, bersedialah menanggung bebanan seumur hidup. Lokasi nombor 18 ratus. Kemahiran mengusaha dan kepok di poket ada berapa ribu ratus itu harus ditanya. Kekekekeke.


Apa komen anda???


INI PILIHAN KOMEN:


A

Komen "Beritahu saya kalau ada senarai tanah mur mur" kalau ada yang berminat nak memilikinya dengan dengan harga tak masuk akal.


ATAU


B

Siapa nak beli tanah tapi perlukan bimbingan, bolehlah komen "Bimbinglah daku ke jalan yang lurus." Hehehehehe.


ATAU


C

Siapa nak join geng beli tanah borong yang ahlinya ada maksima 3 orang sahaja untuk selamanya boleh PM saya di inbox dengan ayat "Saya nak join geng beli tanah borong". (Strict selection only).


Pilihlah mana yg kalian suka.


Dengan syarat boleh bersabarlah. Ini tidak, belum mula apa apa lagi pun dah mula lompat katak. Dah mula nanti ada yang lompat bintang kot. Kekekekekekeke.


Yang Ikhlas Berkias & Menghias,


Si Penggali Tanah Kubur Yang Sentiasa Berhuhu


Kredit: Google Map

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com1 comment: